Doktersrekening.nl wordt vanaf september 2019 niet meer bijgewerkt. De basisdata, tarieven en zoektermen worden vanaf die datum niet meer geupdate. Doktersrekening was een particulier initiatief, trok veel bezoekers en heeft in meer dan 4 jaar bijna 3 miljoen zoekopdrachten uitgevoerd (meest gezocht: 'transplantatie' en 'plaatsen neurostimulator'). Belangrijkste gebruikers zijn particulieren (op zoek naar inzicht in tarieven) en de Nederlandse zorgverzekeraars (op zoek naar ??). Er is blijkbaar veel interesse, maar het kost te veel tijd om alles bij te werken en om dit initiatief naar een volgende plan te tillen. Voor meer informatie: info@doktersrekening.nl

Over doktersrekening.nl

De laatste tijd wordt er steeds meer over de patiënt gepraat. De patiënt moet inzicht krijgen in de kosten omdat hij steeds meer eigen risico moet betalen. De diagnosecode moet op de nota komen, dan kan de patiënt zien voor welke diagnose deze rekening betaald dient te worden.

Prima initiatieven. Maar het systeem is zo complex dat het aan een patiënt bijna niet uit te leggen is hoe zijn ziekenhuisbehandeling in elkaar zit en hoe de nota wordt samengesteld. Je heb zorgactiviteiten, zorgproducten, zorgproductgroepen, declaratiecodes, ICD-10, de DBC's en natuurlijk de DOT's. Leg dat maar eens uit aan een patiënt.

Dan is er ook nog de discussie over de prijzen van een behandeling. Hoe zijn die opgebouwd? En waarom verschillen prijzen tussen ziekenhuizen? Als de patiënt een steeds hoger risico heeft wordt hij misschien ook kritischer.

Er zijn eigenlijk geen sites die de patiënt op een eenvoudige manier inzicht geven in de soorten behandelingen die er zijn, welke handelingen in een ziekenhuis daarbij horen, en wat de prijzen van al die behandelingen zijn. Dat is het startpunt geweest voor deze zoekmachine. Welke verschillende behandelingen zijn er als je een heupoperatie moet ondergaan? En wat kost dat dan? En hoeveel verpleegdagen zijn er dan gemiddeld voor een dergelijke ziekenhuis behandeling?

Doktersrekening

Op doktersrekening.nl kan gezocht worden op een term, maar ook één van de codes die op de nota terug te vinden is, bijvoorbeeld het zorgproduct, de declaratiecode, de ICD-code of de zorgactiviteit. Meer dan 300.000 zoektermen leiden naar eenvoudige informatie over een ziekenhuisbehandeling.

Het blijft echter complex. Omdat het systeem complex is. Maar een klein beetje licht kan al helpen. De site is nu sinds januari 2014 in de lucht. Al bijna 3 miljoen keer is een zoekopdracht gedaan. Er is blijkbaar een behoefte aan informatie. Maar de zoektocht blijft: hoe vertel je op een eenvoudige manier wat er in het ziekenhuis heeft plaatsgevonden en hoe daaruit een nota is ontstaan.

Ik hoor graag je reacties en suggesties: @pieterfrank of info@doktersrekening.nl

Hoe kunt u zoeken?

Vul in het zoekveld een term in of een code die u op uw nota vindt (zorgproductcode, ICD-10 code, declaratiecode). Zie de voorbeelden onder dit zoekveld.

Zoek op term: bv nier, hart, long, darm, knie, heup, poli, inwendige, thoracale, verpleegligdagen of transplantatie
of zoek op declaratiecode: bv: 15B718 14D918 15E006 15D952 15C311 15A284 14E135 15B057 15C568
of zoek op Zorgproductcode: bv: 020108049 991516047 199299007 990030030 990061017 039899012 979001165